ummie ainanina sweet home

Thursday, 2 May 2013

Vitamin perlu dan tak perlu untuk ibu hamil.

Vitamin yang PENTING dan vitamin yang TIDAK boleh diambil oleh ibu mengandung

Salam...Info penting buat ibu-ibu mengandung..jangan abaikan pengambilan vitamin semasa mengandung..mungkin ibu-ibu biasa dengar makan vitamin semasa mengandung boleh menyebabkan anak keluar besar..adakah benar atau mitos sahaja..bagi saya ianya hanya mitos kerana saya belum pernah terbaca lagi apa-apa kajian yang mengatakan vitamin boleh menyebabkan bayi dalam kandungan besar..

Ok..mari kita baca info penting ni ya..* kredit to Kak N

Memang vitamin hakikatnya adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh badan untuk mengisi ruang-ruang kosong yang tidak dapat dipenuhi dari diet pemakanan harian. Namun bagi ibu mengandung hanya ada beberapa vitamin yang disarankan diambil semasa mengandung demi memastikan bayi dalam kandungan membesar dengan sihat dan cukup zat.

VITAMIN YANG PERLU
Vitamin yang perlu diambil oleh ibu yang mengandung adalah protien, multivitamin yang lengkap dengan zat besi, vitamin b complex yang lengkap dengan folik asid,Vitamin C, Kalsium dan Omega.

FUNGSI VITAMIN

Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :

♥ Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.

♥ Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.

♥ B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.

♥ Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.

♥ Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi.

♥ Omega : membantu pembentukan sel otak.

Namun ada beberapa vitamin yang tak disarankan diambil semasa mengandung ialah antaranya vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch kecuali atas saranan doktor sendiri.

Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu.

Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Maka sebelum anda membeli apa jua vitamin, pastikan konsultasi diberikan agar pengambilan vitamin memberi kesan kesihatan yang optimum.

Jika anda berminat untuk mencuba Produk Shaklee boleh hubungi saya di talian 010-7942058 (call / sms) atau email farshanna29@gmail.com

No comments:

Post a Comment